Moji milí čtenáři,
dnešní článek je určen jen pro silné nátury, protože se s vámi podělím o moji zkušenost s přípravou a jedením morčete.
Bylo krásné nedělní odpoledne a já právě skončila Skype hovor se svojí rodinou doma v ČR, když v ten okamžik mě zavolala moje hostitelská maminka, ať přijdu do kuchyně. Otevřela jsem dveře a co nevidím. Mrtvé morče, ze kterého moje host-mamka stahuje kůži. To zní jako dobrý začátek nějakého hororu ne? 🙂

Ale začneme pěkně od začátku. Moje host-mamka chtěla udělat polévku z morčete pro mého host-taťku tady, protože prý pomáhá na chudokrevnost. Koupila tedy na Mercadu živé morče a v krabici ho přinesla domů, kde ho potom utopila. Tuto smrtící akci jsem já neviděla, protože jsem v té době líčila všelijaké mé zážitky rodičům, babičce a sourozencům…
Potom ho tedy stáhla z kůže a vyndala všechny vnitřnosti, takže jsem si mohla procvičit anatomii těla morčete.











A teď už vám můžu napsat recept na polévku z morčete:
Na pánvičce osmažíte česnek s trochou krví morčete, poté zalijete vodou a přidáte tělo morčete. Když je maso morčete měkké, přidáte nudle a listy celeru a ještě chvíli povaříte. Pak můžete dochutit solí, případně dalším kořením.

Já jsem polévku jenom ochutnala na lžičce, protože nebyla určená pro mě, ale i tak musím říct, že mi chutnala. Přirovnala bych ji k slepičí polévce.
Shodou náhod se mi ale naskytla příležitost morče ochutnat i v jiné formě. Dnes ve škole si moji spolužáci, připravili prezentace o různých částí Peru a přinesli i typické jídlo a pití. Já měla týden před tím prezentaci o ČR, ale o tom třeba v jiném příspěvku. A jedno jídlo bylo právě i morče, které je typické pro pohoří (sierra). Já jsem ho ochutnala a zase musím potvrdit, že chutnalo jako kuře a mě vážně chutnalo, i když bylo trochu těžké ho ukousnout. Kdybyste ale z morčete obrali jenom maso, tedy nemá ho moc, a někomu řekli, že jí kuře, myslím si, že by rozdíl nepoznal.


Pan učitel mě řekl, že když jíte morče, máte až 80% šanci, že nebudete mít rakovinu. A moje host-mamka zase, že morče je dobré na chudokrevnost. Takže vám radím, dejte si morče:)
Omlouvám se, že článek vychází, pozdě, ale tady je ještě pořád úterý a díky pozdějšímu zveřejnění máte i video s ochutnávkou.
Mějte se hezky a doufám, že jsem vám nezkazila chuť k jídlu…
Z Peru vás zdraví
Vaše Kačenka